#18 Chleb z ziarnami dla zabieganych

Dzisiaj przedstawiam Wam najprostszy z najprostszych przepisów na chleb z ziarnami. Dostałam go od mamy mojego P. Jest banalny i szybki w wykonaniu, w sam raz na sobotni lub niedzielny poranek. Przepis jest na dwa chlebki (u nas pol schodzi na śniadanie ;--)
Składniki:
(przepis na 2 blaski o wymiarach 12cm x 7cm x 30cm)

50g drożdży
1 kg mąki - najlepiej poznaśkiej
1 szklanka otrębów (pszenne, żytnie, owsiane - dowolne)
7 łyżek siemia lnianego
8 łyżek słonecznika
8 łyżek pestek dyni
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
5 szklanek letniej wody

W mące robimy dołek i wlewamy jedną szklankę wody wymieszaną z drożdżami. Łączymy to z częścią mąki na papkę i zostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu drożdży, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i powoli mieszamy -
 i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Blaszki smarujemy olejem i przekładamy wyrośnięte ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.

Smacznego!



Komentarze

  1. taki domowy chleb to dopiero wspaniałość <3
    genialny blog, dodaję do obserwowanych ;)

    http://coeursdefoxes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie musze przetestować, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Póki co odważyłam się jedynie upiec chleb z ziaren, który w sieci krąży pod nazwą zmieniającego życia :) Aż się boję, czy podołam z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olus to jest najlatwiejszy przepis jaki spotkalam. Nie da sie zepsuc. Mysle ze spokojnie dasz rade:---)

      Usuń
  4. Bardzo podobny chlebek jadłam dziś na śniadanie. U nas wypiekiem chleba zajmuje się mój mąż ;) Tyle, że nie piecze go tak jak Ty, tradycyjnie w blaszce, a posiłkuje się "maszynerią". Zapach w domu jest obłędny, ale ja jednak wolę tradycję, stolnicę, brudne dłonie i gorącą blachę. Stara dusza ze mnie. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękny chlebek Ci wyszedł! Modelowy :)) Pokażę przepis chłopakowi, on jest dobry w te klocki :>

    OdpowiedzUsuń
  6. mam taki sam wazon :) Domowe chlebki to najlepsze co może być! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze robiliśmy taki z tatą, znikał w oka mgnieniu :)
    aj zrobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Potwierdzam, jest rewelacyjny! Też go piekę, a z gotowym zdjęciem i przepisem czekam na "po Świętach " :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz